söndag 18 november 2012

Tarte Tatin

Idag ska det bakas! Bestämde mig för att göra en tarte tatin, en av mina favoriter! Det är en sorts äppelpaj kan man säga! Helt sjuukt gott med vaniljglass till! 
Det är ganska lätt att göra detta så tänker publicera receptet jag använder här på bloggen!



Ingredienser:

  • 1,5 dl socker
  • 50 gram smör
  • 5 stycken fasta och syrliga äppel
  • 2-3 stycken ark frysta smördegsplattor

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
  3. Värm socker och smör i en stekpanna (som tål ugnen) och smält ihop till ljust brun färg.
  4. Lägg äppelklyftorna och vänd runt dem samt stek på medelvärme i 10 minuter. Äpplena ska vara ljust bruna och sockret ha karamelleriserats.
  5. Kavla under tiden ut smördegsbitarna till din Tarte Tatin på en mjölad yta. Lappa ihop dem så att de är lite större än stekpannans yta och så att den kan läggas över som lock.
  6. Ta stekpannan med äpplena från värmen och täck med smördegen som ett lock. Stoppa in degen runt kanterna.
  7. Ställ in pannan i ugnen och grädda din Tarte Tatin i 20 minuter.
  8. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter.
  9. Tarte Tatin degen ska vara frasig och gyllene.
  10. Ta ut din Tarte Tatin och skär med en kniv runt kanten på tarten så att den lossnar. Nu kan du vända den upp och ner på tallrik. OBS, tallriken måste vara större än stekpannan.
  11. Servera Tarte Tatin med vaniljglass eller vaniljsås.

Den ser kanske inte så fancy ut, men smakar gudomligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar